Välkommen till Brf Kroken 11
HemStadgar och årsredovisningFör boendeFör mäklareSödermalm och Rutger FuchsOrdlista A-ÖKontaktKalenderHitta hitSökLogga in
Ordlista A-Ö

Ordlista A-Ö

Andrahandsupplåtelse/Andrahandsuthyrning
Det finns vissa möjligheter att hyra ut lägenheten i andra hand. Se separat information på föreningens hemsida samt blankett för andrahandsuthyrning. För arbete med andrahandsuthyrning har föreningen rätt att ta ut en avgift om 10% årligen av gällande prisbasbelopp.

Avfallshantering
Hos oss i Kroken 11 hämtas det hushållsavfall av entreprenör Liselotte Lööf AB på uppdrag av Trafikkontoret, Stockholms kommun.

OBS! Viktigt att tänka på att vår avfallshantering är av den gamla sorten och det kräver uppmärksamhet från dig/er som hyresgäst. Endast hushållsavfall som inte kan lämnas på återvinningsstationerna (dvs. ej pizzakartonger, wellpapp, tidningar, glas, plast- och metallförpackningar mm) ska slängas i sopnedkastet då det inte är dimensionerat för stora mängder avfall. Karusellen för våra sopor blir då överfull och det blir stopp. Varje hämtning kostar oss även en hel del och alla har även ett ansvar för miljön. Om du/ni upptäcker stopp i karusellen ring någon i styrelsen som hjälper till att avhjälpa problemet.

Soppåsar får ej heller förvaras utanför lägenhetens ytterdörr då detta kan ge dålig lukt strider mot brandförsvarets bestämmelser. Se Säkerhet & Ansvar.

Det här kan du lämna till återvinningsstationerna:

  • Glasförpackningar till exempel syltburkar, vin- och spritflaskor, hudvårdsburkar, läskflaskor (ej pant) och deodorantförpackningar.
  • Förpackningar av plast till exempel yoghurtburkar, plastlock, plastdunkar, créme fraiche burkar, sköljmedelsflaskor, plastbestick och diskmedelsflaskor.
  • Förpackningar av metall till exempel konservburkar, tuber, kapsyler och lock, dryckesburkar utan pant, aluminiumfolie, aluminiumformar och värmeljushållare.
  • Förpackningar av papper till exempel mjölk- och flingpaket, färdigmatsförpackningar, hundmatsäckar, sockerpåsar, skokartonger, och toarullar.
  • Tidningar till exempel dagstidningar, veckotidningar, telefonkataloger, reklamblad och vanligt skrivpapper.

De närmaste återvinningsstationer finns vid korsningen Södermannagatan/Bohusgatan och Östgötagatan där Bohusgatan korsar som en bro över gatan

Om du har synpunkter på skötsel och tömning av återvinningsstationerna kontakta Förpacknings- och Tidningsinsamlingens samordningsentreprenör IL Recycling, telefon 0200-88 03 11 eller e-post stockholm@ftiab.se eller någon av stadens fyra återvinningscentraler:

Här finns de tre återvinningscentralerna

  • ÅVC Lövsta, Lövstavägen, Hässelby.
  • ÅVC Vantör, Kvicksundvägen, Högdalen.
  • ÅVC Östberga (endast privatpersoner), Huddingevägen/Sockenvägen, Östberga. (närmast)

Här kan du lämna grovsopor och andra sopor som du inte kan läggas i våra sopor i huset eller lämnas på återvinningsstationerna.

Det här kan du INTE lämna till återvinningsstationerna eller i våra sopor utan ska till återvinningscentralerna.

  • Porslin, dricksglas, keramik, kristall-, spegel- eller fönsterglas.
  • Glödlampor, lysrör eller lågenergilampor.
  • Burkar med färg- och limrester är farligt avfall. Lämnas till miljöstation.
  • Strykjärn, husgeråd, cyklel, stekpanna, grill och andra metallföremål som inte är en förpackning
  • Stora kartonger som inte ryms i behållarna vid återvinningsstationen.
  • Böcker
  • Möbler
  • Tekniska prylar och vitvaror (vitvaror omfattas idag av producentansvaret och gamla vitvaror kan återlämnas där du handlar nytt)

Balkonger
De lägenheter som har balkonger betalar en månatlig avgift till en balkongfond. Den kommer att användas för underhållsarbeten på balkongerna och därmed kommer kostnaderna inte belasta medlemmar som inte har balkong. Det är överenskommet att balkonginnehavarna varje år oljar trägolven. Föreningen tillhandahåller med träolja.

Gemensamma balkonger
Använd dem gärna och det är ok att ställa ut lite blommor eller annat sommarfint. Tänk bara på att ni har även ett ansvar att sköta om ”pyntet”. För de som använder balkongerna för att röka skall de själva ansvara för askfat och att dessa töms regelbundet. Det är inte tillåtet att skaka mattor och liknande från balkongerna däremot kan de användas för vädring.

Barnvagnar
Barnvagnar får ej placeras i trapphuset pga. av brandsäkerhets- och utrymningssynpunkt.

Bredband
Alla lägenheter utom en har indraget fiberbredband som ingår i månadsavgiften. Vill man ha en annan hastighet än den som föreningens gruppavtal avser får man kontakta nuvarande leverantör och finansiera eventuella prisskillnader själv.

Brevinkast
Brevinkastet är medlemmens egendom och därmed medlemmens ansvar. Vill ni byta till ett större är det bra om ni införskaffar liknandede som tidigare utbytta (mässingsfärgade).

Cyklar
Cyklar får ställas på innergården i de utställda cykelställen. Under vintertid finns det förvaring för ett mindre antal cyklar krypgrundsutrymmet vid tvättstugan. Med jämna mellanrum uppmanar föreningen alla att märka sina cyklar och omärkta cyklar avlägsnas.

Dörrar
Bostadsrättsinnehavaren äger och ansvarar för dörren.
Önskar ni byta till en brandsäker och inbrottsskyddad dörr kontakta Ekmans Ståldörrar AB:
Hemsida: https://www.ekmansdorrar.se/
Telefon: 08-442 15 40
E-post:  info@ekmansdorrar.se

Det går även att använda annan leverantör med dörrarna ska då helt överensstämma med det utförande som övriga säkerhetsdörrar har i fastigheten.

Dörrmattor
För att underlätta städning av trapphusen och brandsäkerhet skall dörrmattor inte placeras utanför lägenheten.

El i lägenheterna
Föreningen har underhållsansvar för elsystemet i lägenheten fram till proppskåpet. Vill man göra några ändringar i lägenheten skall detta som vid alla el-arbeten göras på ett fackmannamässigt sätt. Anmälan ska skickas till styrelsen med ansvarig utförare ifylld. Blankett för ombyggnad finns här på hemsidan.

Vid strömavbrott i lägenheten kontrollera först om det bara berör din lägenhet. Om det bara är en lägenhet så beror det troligen på att någon säkring eller jordfelsbrytaren i lägenheten har löst ut. Minska belastningen på säkringen och fäll upp den igen. Att jordfelsbrytaren löser ut beror vanligtvis på att någon felaktig utrustning har kopplats in. Då löser jordfelsbrytaren ut som en säkerhetsåtgärd. Koppla ur den utrustning du senast kopplade in och återställ jordfelsbrytaren.

Extrastämma
Se föreningsstämma.

Fastighetsskötsel
För fastighetsskötsel har föreningen avtal med en firma för teknisk förvaltning och en städfirma.

Felanmälan
Om något som föreningen ansvarar för är trasigt eller felaktigt i fastigheten som t.ex. glödlampor i trapphus/källare, utrustningen i tvättstugorna, kallt i lägenheten kan detta meddelas via hemsidan till styrelsen alternativ ett meddelande i styrelsens brevlåda som finns vid anslagstavlan i porten.

Vid akuta allvarliga fel kvällar, nätter och helger kan du ringa jour. Journumret finns på anslagstavlan i porten. 

Fönster
Skötseln av fönster samt eventuellt byte av glas ansvarar bostadsrättsinnehavaren för. Föreningen ansvarar för ytbehandling av utsidan samt för karmen.

Föreningsstämma
Föreningsstämman är föreningens högsta beslutande organ och hålls en gång om året, vanligtvis mellan april-juni. En kallelse går ut till samtliga medlemmar 2-4 veckor före stämman. På stämman har en medlem per lägenhet rösträtt. Det gångna årets verksamhet granskas och man behandlar förslag från både styrelse och enskilda medlemmar. Stämman väljer styrelse, revisorer, valberedning och representanter till Kroken 11. Till stämman kan medlemmarna lämna in motioner och dessa ska då vara styrelsen tillhanda senast 1 vecka innan för att hinna behandlas före stämman. En extrastämma kan utlysas av styrelsen, revisorn eller minst 10 % av de röstberättigade medlemmarna för att behandla en specifik fråga. Kallelsen till en extrastämma ska enligt stadgarna delas ut till samtliga medlemmar senast 1 vecka före stämman. För detaljer se föreningens stadgar.

Förråd
Varje lägenhet har tillgång till ett förråd i källaren. Lås till respektive förråd svarar bostadsrättsinnehavaren för. Alla förråd ska vara låsta även om de inte används. Lista på vilket förråd som hör till vilken lägenhet finns anslagen i källaren till vänster innanför ståldörren.

Försäkringar
Föreningen har en fastighetsförsäkring och du bör ha en hemförsäkring med bostadsrättstillägg. För aktuellt försäkringsbolag för fastighetsförsäkringen kontakta styrelsen.

Förändring av lägenheten
Ibland vill man förnya och komplettera sin lägenhet. När det gäller väsentliga förändringar av lägenheten samt uppsättning av markis eller liknande behövs styrelsens godkännande. Enklast är att du skriver ett par rader till styrelsen och eventuellt bifogar en skiss, så behandlas frågan på nästa styrelsemöte.För ombyggnationer ska även blankett skickas ifylld med ansvarig utförare av vatten och avloppsändringar, våtrumsarbeten, el-arbeten och eventuella håltagningar i väggar.

För allas säkerhet skall fackman anlitas vid mindre förändring av el- eller vatteninstallation, t.ex. vid inkoppling av disk- och tvättmaskin. Då kan vattenläckage undvikas i framtiden. Vid eventuella skador till följd av felaktig installation hålls bostadsrättsinnehavaren för ansvarig.

Garage
I föreningen finns det inte tillgång till garage utan boende i fastigheten hänvisas till boendeparkering på gatan eller  kontakt med företag som har garage i området.

Hänsyn
Visa hänsyn mot dina grannar genom att tänka på att ditt golv är dina grannars tak och att du dela väggar med dina grannar. TV/stereo eller liknande på hög volym kan störa dina grannar. Detta är särskilt viktigt efter klockan 22:00 på vardagar och 23.00 under helger.

När du/ni ordnar fest i bostaden var vänlig meddela dina grannar detta, t.ex. genom att i förväg ringa på hos dem eller genom ett anslag i trapphuset.

Om du är tveksam om ditt ljud stör grannarna så fråga dem.

Kabel-TV
Föreningen har avtal med Tele2 och tillhandahåller grundutbudet genom antennuttaget. Se även information under bredband.

Kallelse
Se föreningsstämma.

Lägenhet
Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för det inre underhållet av lägenheten medan bostadsrättsföreningen ansvarar för resten. Det finns ingen inre reparationsfond för lägenhetsreparationer. Eftersatt underhåll som vållar skada på fastigheten ansvarar lägenhetsinnehavaren för. För att förhindra vattenskador är det viktigt att
- golvbrunnen rensas då och då (står det kvar vatten på golvet ökar läckagerisken väsentligt)
- kontrollera regelbundet att det inte läcker under diskbänken
- ringa föreningen omedelbart om någon radiator (element) läcker

Motioner
Alla medlemmar har möjlighet att lämna motioner till föreningsstämman och dessa skall vara inlämnade senast 1 vecka innan årsstämman. Motionen kan läggas i föreningens brevlåda i trapphuset.

Månadsavgift
Månadsavgiften betalas via utdelade avier månadsvis. Det går att få autogiro. Har du frågor om avgiftsbetalningar kontakta vår ekonomiska förvaltare Nabo.

Nycklar
Nycklarna (ej lägenhetsnycklar) är kopieringsskyddade, varför eventuella extra nycklar måste beställas via styrelsen. Varje lägenhet skall även ha nyckel till tvättlås för bokning av tvättid i föreningens tvättstuga.

För att beställa ny huvudnyckel eller tvättstugenyckel ta kontakt med styrelsen. Det går inte att beställa dessa nycklar själv. Kostanden står bostadsägaren för.

Parkering
Se Garage.

Portkod
Portkoden till föreningens port är till för föreningens medlemmar samt för utdelning av post och reklam. Portkoden fungerar mellan 07-00 – 23.00. Resterande del av dygnet måste nyckel användas för att komma in.

Rökning
Många är allergiska mot och störs av tobaksrök. Ta därför hänsyn vid gemensamma utrymmen som innergård och på balkongerna. Det är inte tillåtet att röka i trapphuset eller vid fönster i trapphuset.

Skadedjur
Föreningen är försäkrad mot skadedjur i huset. Vid problem kontakta styrelsen.

Snöskottning
Föreningen har ett avtal för snöskottning på taken för att förhindra att någon blir skadad av nerfallande snö och is. Skottning på gården och framför entrén hjälps vi åt med. Skyffel och borstar står framme vintertid.

Styrelse
Styrelsen leder föreningens arbete mellan stämmorna och ansvarar för förvaltningen.

Styrelsens sammansättning anslås i trapphusen och på hemsidan. Förslag på nya medlemmar till styrelse- och revisorsposter sköts av valberedningen, kontakta dem om du har någon att föreslå.

Städdagar
En eller två gånger per år ordnar föreningen gemensamma städdagar. Styrelsen sätter upp anslag om dessa dagar i god tid innan varje tillfälle på anslagstavlan i porten. Vad som behöver städas och fixas informeras vid varje tillfälle.

Det är viktigt att så många i föreningen som möjligt deltar vid dessa tillfällen för att undvika att ett fåtal som drar ett stort lass för vår gemensamma trevnad och att vi minskar kostnaderna för föreningens ekonomi. Vid städdagen på våren hyr föreningen en skåpbil som körs till återvinningscentralen och då har alla medlemmar möjlighet att göra sig av med grovsopor.

Säkerhet och ansvar gemensamma utrymmen
Det är viktigt att vi tänker på att hålla dörrar och fönster i gemensamma utrymmen stängda och låsta för att förhindra inbrott.

Ur brandsäkerhets- och utrymningssynpunkt är det viktigt att hålla trapphusen fria, förvara därför inga privata föremål i trapphusen.

Trädgårdsmöbler
Trädgårdsmöbler och grill finns på innergården som alla medlemmar i huset kan använda. Det finns även en elektrisk grilltändare att använda så slipper alla lukten av tändvätska. Grillarna ska stå på bortre delen av gården för att minska lukten som kommer in i lägenheterna.

Tvättstuga
För att alla skall kunna ha nytta av de gemensamma tvättutrymmena är det viktigt att alla tar del av och följer nedanstående regler.

Maskinerna får endast användas på de tider som finns angivna vid respektive tvättstuga. Det är tillåtet att tvätta på någon annans tvättid om den som bokat inte påbörjat sin tvättid inom 30 min eller satt upp en lapp.

När ni har tvättat klart och ej bokar ny tid flytta då cylindern till parkering så att inte tvättiden är bokad nästa månad.

Lämna tvättstugan i det skick som du själv vill finna den i.Glöm inte att rengöra filter i torktumlaren och på torkaggregat.

Skador eller felaktigheter på maskiner eller annan utrustning skall anmälas till Styrelsen.

Tvättstugorna bokas med hjälp av ett personligt lås på tavlan monterad vid tvättstugan. Observera att endast en tvättid får bokas åt gången.

Valberedning
Valberedning ansvarar för rekrytering av styrelse, revisor och revisorsuppleant och utarbetar ett förslag till varje föreningsstämma. Vilka som ingår i valberedningen finns i protokollet från senaste årsstämman.

Överlåtelse av bostadsrätt
Är allt i sin ordning godkänns köparen som medlem i bostadsrättsföreningen Kroken 11 vid nästa styrelsemöte eller tidigare av utsedd person. 

Uppdaterat 2023-10-30
Utskriftsvänlig sida
Provided by Webforum